Beste thermosfles

Tijdens een wandeltocht, hoog in de bergen of tijdens een barre tocht; ieder buitenbeestje heeft er een: een thermosfles. Het aanbod is gigantisch en er zijn nogal wat verschillen in prijs en kwaliteit. En het lastige: je kunt het niet van tevoren uittesten. Dat hebben wij voor je gedaan. Wat is de beste thermosfles?

Overzicht beste thermosflessen

Stanley – Classic Vacuum Bottle – 1L​

vanaf € 31,46

Beste Thermosfles

Beste thermosfles voor de échte buitenbeestjes. Perfect isolerend, robuust, levenslange garantie. Ideaal voor langere trektochten. Ook verkrijgbaar in 0,47L, 0,7L, 1,4L en 1,9L.

Klean Kanteen Classic Vacuum Insulated Cap – 0.9 liter

Vanaf € 43,95

Meest aanpasbare thermosfles (accessoires)

Door tal van handige accessoires de beste thermosfles voor iedere situatie. Ook de lichtste thermosfles in de selectie. Verkrijgbaar in 9 kleuren. Ook verkrijgbaar in 0,4 liter, 0,6 liter, 1,2 liter en 1,9 liter​.

Thermos Light & Compact Isoleerfles – 1 liter

Vanaf € 31,33

Beste rechttoe rechtaan thermosfles met alle gemakken die je mag verwachten. Testwinnaar van de ANWB. Ook verkrijgbaar in 0,35 liter, 0,5 liter en 0,75 liter.

Thermos Everyday – 1 liter

Vanaf € 25,65

Beste neutrale thermosfles met een slank design. Ook verkrijgbaar in 0,35 liter en 0,5 liter.

Leifheit – Coco Isoleerfles – 1 liter

Vanaf €14,12

Beste Goedkope Thermosfles

Beste goedkope thermosfles. Winnaar van de Kassa test! Ook verkrijgbaar in 0,5 liter en 0,75 liter.

Stanley – Classic Vacuum Bottle – 1L​

vanaf € 31,46
Beste Thermosfles

Stanley Classic Vacuum 0,7L
Gewicht: 600 gram
Afmetingen: 30 x 8,6 cm
Inhoud: 700 ml
Isolatie: tot 24 uur warm en tot 28 uur koud

Stanley Classic Vacuum 1L
Gewicht: 807 gram
Afmetingen: 35,8 x 9,4 cm
Inhoud: 1000 ml
Isolatie: tot 28 uur warm en tot 34 uur koud

Deze uitvoering van Stanley is een absolute klassieker. Zoals je van Stanley gewend bent, is de thermosfles gemaakt van roestvrij staal en BPA-vrij. De fles heeft een lekvrije binnendop en een isolerende beker als buitendop, die je als beker kunt gebruiken. Met het handvat maak je fles gemakkelijk vast aan je tas.

Ook verkrijgbaar in 0,47 liter (lees thermosflessen tot 500 ml, 1,4 liter en 1,9 liter (lees thermosflessen groter dan 1 liter.

Let op: hoe groter de inhoud van je thermosfles, hoe beter de isolatie. Welke thermosfles het beste bij jou past, is dus een afweging tussen grootte vs. isolatie. Een overzichtje:

  • 470 ml: tot 20 uur warm, tot 24 uur koud
  • 700 ml: tot 24 uur warm, tot 28 uur koud
  • 1 liter: tot 28 uur warm, tot 34 uur koud
  • 1,4 liter: tot 40 uur warm, tot 35 uur koud
  • 1,9 liter: tot 45 uur warm, tot 48 uur koud

voordelen

✅ Garantie op ontwerp-, productie- en materiaalfouten geldig gedurende de volledige levensduur van de fles.

✅ Kan tot wel 28 uur lang warm en 34 uur koud houden (1L versie).

✅ BPA-vrij en van roestvrij staal.

✅ Voorzien van een handvat, lekvrije dop en isolerende beker (inhoud ca. 235ml)

✅ Vaatwasserbestendig

nadelen

❌ Meest zware thermosfles in deze selectie

Ontwerp
5/5
Gebruiks-
gemak
5/5
Prijs-
kwaliteit
5/5
Isolatie
4/5

Klean Kanteen Classic Vacuum Insulated Cap – 0.9 liter

Vanaf € 43,95
Meest aanpasbare thermosfles (accessoires)

Gewicht: 422,3 gram
Afmetingen: 27,5 x 9,14 cm
Inhoud: 946 ml
Isolatie: tot 24 uur warm of tot 90 uur koel.

Deze klassieke fles is al jarenlang als niet-geïsoleerde fles op de markt. Nu is ‘ie ook beschikbaar als geïsoleerde versie. Met een duurzame, dubbele wand kan je drinken tot 24 uur warm blijven, of tot 90 uur koel wanneer het water bevroren is. Hij is volledig lekvrij door de handige dop. Hun gepatenteerde Klean Coat is duurzaam, slijt niet en is niet schadelijk voor mens en milieu. Dit is de lichtste thermosfles van deze selectie.

Ook verkrijgbaar in 0,4 liter, 0,6 liter, 1,2 liter en 1,9 liter in zilver, zwart, blauw, groen, geel, lichtblauw, oranje, rood en roze. Let op: prijzen kunnen per kleur verschillen.

Leuk om te weten: er bestaan handige opzetstukken voor deze thermosfles, zoals een drinkbeker, sportdop en tuitbeker. Hierdoor kun je de thermosfles aanpassen naar iedere situatie.

Let op: Klean Kanteen heeft ook een uitvoering met een bredere bovenkant. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld voor soep, en de fles is er makkelijker door schoon te maken. Er is ook een keerzijde: door de grotere opening is de fles minder goed geïsoleerd. Neem dit mee in je afweging.

voordelen

✅ Tot 24 uur warm, 90 uur koel

✅ BPA-vrij en van roestvrij staal

✅ Bevestig je thermosfles makkelijk aan je rugzak door de handige dop, of gebruik één van de handig opzetstukken voor jouw situatie

✅ Lichtste thermosfles in deze selectie

✅ Verkrijgbaar met veel verschillende accessoires en in veel verschillende kleuren

nadelen

❌ Niet vaatwasbestendig

Ontwerp
5/5
Gebruiks-
gemak
5/5
Prijs-
kwaliteit
5/5
Isolatie
5/5

Thermos Light & Compact Isoleerfles – 1 liter

Vanaf € 31,33

Gewicht: 550 gram
Afmetingen: 31,1 x 8 cm
Inhoud: 915 ml

Deze rechttoe rechtaan thermosfles is de winnaar van de ANWB grote thermosflessentest. De fles voorziet in alles wat je van een thermosfles mag verwachten: BPA-vrij, een dubbele isolerende laag, een drukknop voor vacuüm en gemaakt van roestvrij staal.

De ANWB heeft de thermosfles getest met warme dranken. De uitkomsten: na 6 uur 85,8°C, na 8 uur 82,7°C, na 12 uur 77,1°C.

Ook verkrijgbaar in 0,35 liter, 0,5 liter en 0,75 liter in de kleuren zilver en donkerblauw.

Let op: prijzen kunnen per aanbieder flink verschillen. De productnaam omschrijft een inhoud van 1 liter. De daadwerkelijke inhoud ligt meer richting de 0.9 liter.

voordelen

✅ Winnaar van de ANWB thermosflessentest

✅ BPA-vrij en van roestvrij staal

✅ Isolerende beker als dop

✅ 15 jaar garantie (m.u.v. afdichtstop en bek)

nadelen

❌ Niet vaatwasbestendig

❌ In weinig kleuren beschikbaar

Ontwerp
4/5
Gebruiks-
gemak
5/5
Prijs-
kwaliteit
5/5
Isolatie
5/5

Thermos Everyday – 1 liter

Vanaf € 25,65

Gewicht: 600 gram
Afmetingen: 31 x 8,5 cm
Inhoud: 1000 ml

Deze slanke thermosfles houdt tot 24 uur koel of tot 8 uur warm. De binnen- en buitenkant zijn gemaakt van stevig roestvrij staal. De dop kun je als beker gebruiken en de fles is voorzien van een drukknop om de fles mee af te sluiten. Je kunt schenken zonder de dop er volledig af te draaien.

Deze thermosfles is beoordeeld in de ANWB grote thermosflessentest. Hun bevindingen: na 6 uur is de warme drank nog 82,5°C, na 8 uur 78,6°C, na 12 uur 72,2°C.

Ook verkrijgbaar in 0,35 liter en 0,5 liter in zilver, zwart, blauw, rood, roze, paars, lime, taupe (beschikbare kleuren verschillen per formaat).

Let op: prijzen kunnen per kleur verschillen.

voordelen

✅ Tot 8 uur warm, 24 uur koel

✅ BPA-vrij en van roestvrij staal

✅ Lekvrije en isolerende dop als drinkbeker

✅ Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren

nadelen

❌ Niet vaatwasbestendig

Ontwerp
4/5
Gebruiks-
gemak
4/5
Prijs-
kwaliteit
4/5
Isolatie
3.5/5

Leifheit – Coco Isoleerfles – 1 liter

Vanaf €14,12
Beste Goedkope Thermosfles

Gewicht: 516 gram
Afmetingen: 30,9 x 8,2 cm
Inhoud: 1000 ml

Dit is de goedkoopste thermosfles in deze selectie, maar is zeker niet de minste! Het is de winnaar van de Kassa-test. Deze roestvrij stalen thermosfles heeft een dubbelwandige vacuüm body, een lekvrije, isolerende draaidop die je ook als drinkcup kunt gebruiken en is slag- en stootvast. Nadeel: dit is de enige thermosfles in deze selectie die niet BPA-vrij is.

Ook verkrijgbaar in 0,5 liter en 0,75 liter.

voordelen

✅ Winnaar van de Kassa-test

✅ Goedkoopste optie in deze selectie

✅ Gemaakt van stevig roestvrij staal

✅ Isolerende, lekvrije draaidop als beker

✅ 5 jaar garantie

nadelen

❌ Niet BPA-vrij

❌ Niet vaatwasbestendig

Ontwerp
3.5/5
Gebruiks-
gemak
4.5/5
Prijs-
kwaliteit
5/5
Isolatie
4/5

De beste thermosfles

Waar let ik op bij het kopen van een thermosfles?

Thermosflessen: roestvrij staal en bpa-vrij

De beste thermoflessen zijn gemaakt van roestvrij staal (duurzaam!) en zijn vrij van bisfenol A (BPA). BPA is een chemische stof die in veel plastic producten wordt gebruikt. Dit stofje kan vieze geurtjes en smaakjes opnemen, vooral wanneer je drinken warm is en een langere tijd in de fles zit. Niet handig dus, wanneer je jouw koffie, thee of warme chocolademelk pas aan het eind van jouw tocht wil drinken.

Daarnaast valt BPA ook om gezondheidsredenen af te raden: kleine hoeveelheden BPA kunnen in je drinken terecht komen, vooral wanneer de inhoud van de fles warm is. Onderzoekers zijn het erover eens dat de stof slecht is voor de gezondheid. Zo is BPA bij een te grote inname schadelijk voor de lever en nieren en kan het effect hebben op je hormoonsysteem en vruchtbaarheid. Bij lage hoeveelheden is BPA niet schadelijk. Toch wil je proberen zo min mogelijk van deze stof binnen te krijgen.

Wil je meer lezen over BPA? Je kunt veel informatie vinden op de website van het Voedingscentrum.

Isolatie thermosflessen

De isolerende laag van je thermosfles is allesbepalend in hoe lang je jouw drinken warm/koud mee kunt nemen. Je kunt het vergelijken met je kop hete thee: wanneer je mok één laag heeft, kan de warmte naar buiten ontsnappen. De buitenkant van de mok zal dan snel heet aanvoelen en je thee zal sneller afkoelen. Je bent dus op zoek naar een thermosfles die meerdere isolatielagen heeft, om zo te voorkomen dat de warmte kan ontsnappen.

Jouw ideale thermosfles heeft minstens twee isolatielagen. Minimaal één van die lagen moet van reflecterend metaal zijn, zodat het de warmte goed vasthoudt. Let erop dat de ruimte tussen de twee wanden niet te groot of te klein is. Bij te weinig ruimte zit er niet voldoende lucht tussen de twee lagen; bij te veel ruimte ontstaan er stromingen in de lucht, waardoor de warmte sneller weglekt. De ideale dikte ligt op ongeveer 1,5 centimeter (dat zie je terug bij dubbel vensterglas).

Bij een goede thermosfles is er ook aandacht besteedt aan het isoleren van de dop. Ook dit zorgt ervoor dat de warmte beter vastgehouden wordt. En, bonuspunt, deze dop kun je vaak gebruiken als bekertje. Wanneer deze dop goed geïsoleerd is, blijft je drinken langer warm (en de buitenkant koud – dat voorkomt verbrande handen).

Nog enkele andere punten die bepalen hoe goed jouw fles isoleert:
  • Biedt de fles de mogelijkheid vacuüm te zuigen? Dan isoleert de fles beter.
  • Hoe groter de inhoud van de fles, hoe beter de isolatie. Hoe groter de inhoud van je thermosfles, hoe beter de isolatie. Welke thermosfles het beste bij jou past, is dus een afweging tussen grootte vs. isolatie.
  • Let op de grootte van het drinkgat: hoe kleiner deze is, hoe minder warmte verloren gaat.

Tips voor de beste isolatie

Om je drinken zo lang mogelijk warm te houden, kun je het best je thermosfles niet helemaal vullen. Wanneer je een paar centimeter lucht overlaat, zorgt dat voor een betere isolatie. Voor de beste isolatie koop je dus een thermosfles die net iets groter (maar niet zwaarder) is dan je nodig hebt.

Voor warme dranken: vul de thermosfles met kokend water, laat de fles opwarmen, en vul ‘m vervolgens opnieuw met jouw warme drank. Als je jouw drank in een koude thermosfles giet, koelt de drank direct al een heel aantal graden af. Op deze manier voorkom je dat.