Beste regenjas voor dames

Ieder buitenmens heeft een regenjas. Of je 'm nu draagt tijdens lange wandeltochten, het fietsen of het uitlaten van je hond, een goede regenjas is de investering waard. In dit artikel vind je een overzicht van de beste regenjassen voor dames.

Overzicht beste regenjassen voor dames

Beste regenjassen voor dames review The North Face Apex Flex Futurelight

The North Face Apex Flex Futurelight

Vanaf € 319,95

Beste regenjas

Een super comfortabele hardshell regenjas die voelt als een softshell. Een zachte stof, veel bewegingsvrijheid en een ideale pasvorm – zonder in te leveren op waterdichtheid.

Beste regenjassen voor dames review Arc'teryx Beta Lt

Arc’teryx Beta Lt

Vanaf € 399,95

Beste waterdichte regenjas

Waanzinnig goede regenjas die je ook in de zwaarste weersomstandigheden droog houdt.

Beste regenjassen voor dames review Rab Ladakh GTX

Rab Ladakh GTX

Vanaf € 399,95

Beste waterdichte regenjas

Deze ruime, stevige regenjas houdt je ook in de meest natte omstandigheden droog.

Beste regenjassen voor dames review Patagonia Torrentshell 3L

Patagonia Torrentshell 3L

Vanaf € 169,95

Beste basis regenjas

Een basis regenjas voor een vriendelijke prijs. Scoort goed op waterdichtheid. De Patagonia Torrentshell 3L City is de langere versie van deze jas.

Beste regenjassen voor dames review fjallraven keb eco-shell

Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket

Vanaf € 499,95

Beste duurzame regenjas

Een duurzame regenjas van Fjällraven, gemaakt van gerecycled materiaal en vrij van pertinente chemicaliën.

Beste regenjassen voor dames review Vaude Escape Light

Vaude Escape Light

Vanaf € 99,95

Beste goedkope regenjas

Beste regenjas voor simpel en dagelijks gebruik, voor een vriendelijke prijs.

Beste regenjassen voor dames review The North Face Apex Flex Futurelight
Beste regenjas dames:
The North Face Apex Flex Futurelight.

-buitenbeestje-

The North Face Apex Flex Futurelight

Vanaf € 319,95
Beste regenjas

Gewicht: 450 gram
Materiaal: 91,2% gerecycled polyester, 8,8% elastaan
Type: hardshell, maar voelt aan als softshell
Technologie: drielaags nanospinning, met PFC-vrije waterafstotende behandeling
Waterkolom: 28.000 mm (wat is dit?)
Ideaal voor: wandelingen en fietstochten

The North Face investeert miljoenen in de nieuwe Futurelight-technologie en omschrijft het als de opvolger van Gore-Tex. Het resultaat is de The North Face Apex Flex Futurelight; een one-of-a-kind regenjas en de meest comfortabele in deze selectie. In deze hardshell jas zit een vleugje elastaan verwerkt. In tegenstelling tot veel andere hardshell regenjassen, die vaak stug aanvoelen, zit deze de Apex Flex Futurelight als een softshell. De binnenkant van de jas voelt zelfs behoorlijk zacht aan. Gebruikers omschrijven ‘m als de meest comfortabele regenjas ooit. Overigens niet alleen vanwege de stof, maar ook omdat het elastaan je bewegingsvrijheid vergroot. Dit zorgt er ook voor dat de jas bijna geen geluid maakt – ideaal voor wildspotters.

Dit klinkt alsof The North Face Apex Flex Futurelight inlevert op waterdichtheid. Niks is minder waar. Ook in flinke regenbuiten houdt de PFC-vrije impregnering je goed droog. Ook het ademend vermogen van de jas is opvallend goed; ook wanneer je flink zweet blijf je droog. Dat deze jas geen ventilatieritsen heeft, mis je daardoor eigenlijk niet. Maar verwacht geen wonderen. Wanneer je een flink eind gaat (hard)lopen of zelfs op wintersport gaat, zul je zweten. Geen enkele jas kan dat voorkomen.

Verder is de jas voorzien van de gebruikelijke gemakken: verstelbare capuchon, manchetten bij de mouwen, en een stormflap en drukknopen om het water bij de rits weg te houden.

Lees meer over PFC en PFC-vrije jassen.

De lijst met nadelen is kort. The North Face Apex Flex Futurelight heeft geen ventilatieritsen en de capuchon is niet afneembaar. Ook is de jas niet de goedkoopste in deze selectie, maar ook zeker niet de duurste. Goedkopere opties zijn de Patagonia Torrentshell 3L en de
Vaude Escape Light. Ook qua gewicht zit deze jas in de middenmoot: hierin scoren de Patagonia Torrentshell 3L en de Arc’teryx Beta Lt beter.

voordelen

✅ Unieke soort jas op de markt.

✅ Scoort waanzinnig goed op waterdichtheid en ademend vermogen.

✅ Hardshell jas die voelt als softshell

✅ Veel bewegingsvrijheid

✅ Geweldige pasvorm

nadelen

❌ Capuchon niet afneembaar

❌ Geen ventilatieritsen

Ontwerp
5/5
Waterdicht
5/5
Comfort
5/5
Prijs-
kwaliteit
4.5/5
Beste regenjassen voor dames review Arc'teryx Beta Lt
Beste regenjas dames:
Arc'teryx Beta Lt.

-buitenbeestje-

Arc’teryx Beta Lt

Vanaf € 399,95
Beste waterdichte regenjas

Gewicht: 350 gram (maat S)
Materiaal: Gore-Tex
Type: hardshell
Technologie: Gore-Tex, drielaags laminaat
Waterkolom: 28.000 mm (wat is dit?)
Ideaal voor: bergtochten en extreem weer

De Arc’teryx Beta Lt is een waanzinnig goede, water- en winddichte regenjas die je ook in extreem weer en sneeuwbuien droog houdt. Deze drielaagse hardshell jas van Gore-Tex heeft een membraan van polytetrafluorethyleen, wat betekent dat het geen vocht van buitenaf doorlaat, maar bijzonder goed ademend is. De WaterTight-ritsen zijn waterafstotend, waardoor je mobiel, kaarten en andere spullen goed droog blijven. De capuchon is compatibel met een helm en biedt tal van opties om ‘m goed af te stellen op jouw hoofd. Aan de voorkant zit een goedwerkende stevige klep, die regen uit je ogen houdt. Ritsen bij de onderarmen zorgen voor extra ventilatie en met de trekkoord in de zoom laat je de jas goed aansluiten op je lichaam.

Aan de binnenkant van de jas zit aan de linkerkant een extra vak, waar een grote mobiel in past. De achterkant van de jas is iets langer dan de voorkant, zodat je rug ook bij het bukken goed bedekt blijft. Het Gore-Tex materiaal is extra stevig bij de schouders (waar de banden van je rugzak lopen) en bij de onderarmen. De Arc’teryx Beta Lt werkt uitstekend bij stortregen, ook na het wassen van de jas. Was je je jas regelmatig, dan wordt aangeraden je jas te behandelen met een waterafstotend materiaal (dit advies geldt voor alle regenjassen).

De Arc’teryx Beta Lt heeft niet veel nadelen, maar om er een paar te noemen: de jas maakt relatief veel geluid wanneer je beweegt. Het is niet zo erg als bij de Patagonia Torrentshell 3L, maar scoort hierin niet zo goed als de The North Face Apex Flex Futurelight, die aanvoelt als een softshell jas en daardoor weinig geluid maakt. Ook is deze jas niet duurzaam gecertificeerd, zoals de Fjällräven Keb Eco-Shell, en is de waterdichte impregnering niet PFC-vrij (wat betekent PFC-vrij?). Ook betaal je meer voor deze jas dan voor de goedkope Vaude Escape Light, maar die is een stuk minder waterdicht en heeft weinig handige snufjes. Ook scoort deze jas voor een lagere prijs beter op waterdichtheid dan de Fjällräven Keb Eco-Shell. De Arc’teryx Beta Lt scoort hierin even goed als de
Rab Ladakh GTX, die evenveel kost.

Naast de Beta-lijn verkoopt Arc’teryx ook de Zeta-lijn. Wat is het verschil tussen Beta en Zeta jas? De Arc’teryx Beta-lijn is specifiek ontworpen voor actieve vakanties, waardoor ze geschikt zijn voor trektochten door de bergen en skivakanties, maar ook wanneer je bijvoorbeeld gaat klimmen. De Arc’teryx Zeta-lijn, waaronder de Arc’teryx Zeta SL, is specifiek ontworpen voor wandelaars, waardoor een paar features weggelaten zijn om de jas lichter en handzamer te maken. Zo is de Zeta gemaakt van tweelaags Gore-Tex, in plaats van de drielaagse Gore-Tex van de Beta, die daarmee iets zwaarder maar ook meer waterdicht is.

Zowel de Beta- als Zeta-lijn maken gebruik van afkortingen in de producttitel: ‘Lt’ in de Arc’teryx Beta Lt staat voor ‘light’, en de ‘SL’ bij de Zeta-jas hierboven voor ‘superlight’. Maar Arc’teryx heeft nog meer veel meer afkortingen.

voordelen

✅ Waanzinnig goede jas die je ook bij stortbuiten en sneeuwstormen droog houdt.

✅ Waterafstotende ritsen, manchetten bij de mouwen en trekkoord in de zoom.

✅ Capuchon met klep. Is verstelbaar en is ook geschikt voor helmen.

✅ Binnenzak met ritssluiting.

nadelen

❌ Maakt relatief veel geluid bij bewegen.

❌ Niet duurzaam gecertificeerd.

Ontwerp
5/5
Waterdicht
5/5
Comfort
5/5
Prjis-
kwaliteit
4.5/5
Beste regenjassen voor dames review Rab Ladakh GTX
Beste regenjas dames:
Rab Ladakh GTX.

-buitenbeestje-

Rab Ladakh GTX

Vanaf € 399,95
Beste waterdichte regenjas

Gewicht: 551 gram
Materiaal: 100% polyamide
Type: hardshell
Technologie: drielaags Gore-Tex en Gore-Tex C-Knit
Waterkolom: 28.000 mm (wat is dit?)
Ideaal voor: (berg)wandelaars

De Rab Ladakh GTX is een hele stevige, ruime regenjas die je ideaal kunt dragen als laatste laag over je warme kleding. Het model is wat langer dan de gemiddelde regenjas, waardoor hij (afhankelijk van je lengte) net over je heupen valt. De achterkant is nog iets langer, waardoor hij je billen redelijk droog/schoon houdt wanneer je gaat zitten. Ook de mouwen zijn wat langer en van extra stevig (70D) Gore-Tex materiaal gemaakt. De rest van de jas is van 40D Gore-Tex C-Knit gemaakt, wat een fijne, gebreide afwerking geeft. De kraag van de jas is lekker hoog en heeft een zachte binnenvoering. De capuchon is ruim genoeg voor een helm, maar je kunt ‘m met de verschillende koorden perfect afstemmen op jouw hoofd, of je werkt ‘m weg in een flap in de nek. Ook bij de taille zit een koord. De jas scoort extreem goed op waterdichtheid. Met name over de capuchon, en de manieren waarop je die kunt afstellen, zijn gebruikers erg te spreken.

Een nadeel van de Rab Ladakh GTX is het gewicht; met 551 gram is het de zwaarste regenjas van deze selectie. Als gewicht belangrijk is, bekijk dan eens de Patagonia Torrentshell 3L of de Arc’teryx Beta Lt. Verder is de impregnering niet PFC-vrij (wat betekent PFC-vrij?), zoals de The North Face Apex Flex Futurelight en Fjällräven Keb Eco-Shell. Ook maakt het dikkere Gore-Tex relatief veel geluid en kan, net als de meeste regenjassen van dit materiaal, wat stug aanvoelen. Hierin blinkt de The North Face Apex Flex Futurelight uit; deze hardshell jas voelt als een softshell aan en is daarmee heel comfortabel. Wil je graag wat minder uitgeven? Bekijk dan eens de Vaude Escape Light. Qua waterdichtheid scoort de Rab Ladakh GTX even goed als de Arc’teryx Beta Lt; beide hebben de tag ‘beste waterdichte regenjas’.

voordelen

✅ Een hele stevige, ruime regenjas: valt over de heupen, en heeft lange mouwen en een hoge kraag.

✅ Capuchon heel goed af te stemmen.

✅ Scoort extreem goed op waterdichtheid.

✅ Grote (binnen)zakken.

nadelen

❌ De dikkere stof maakt relatief veel geluid en voelt wat stug aan.

❌ Zwaarste regenjas van deze selectie.

Ontwerp
4.5/5
Waterdicht
5/5
Comfort
4.5/5
Prijs-
kwaliteit
5/5
Beste regenjassen voor dames review Patagonia Torrentshell 3L
Beste regenjas dames:
Patagonia Torrentshell 3L.

-buitenbeestje-

Patagonia Torrentshell 3L

Vanaf € 169,95
Beste basis regenjas

Gewicht: 354 gram
Materiaal: 100% polyamide/nylon
Type: hardshell
Technologie: H2NO, drielaags laminaat
Waterkolom: 20.000 mm (wat is dit?)
Ideaal voor: wandelen, kamperen en vrije tijd

De Patagonia Torrentshell 3L is een simpele, maar goede regenjas. De polyamide of nylon stof is behandeld met Patagonia’s H2NO technologie, wat erop neerkomt dat de jas langdurig waterafstotend en ademend gemaakt is. Ook de waterkolommen van 20.000 mm en de drielaagse stof zorgen ervoor dat de jas waterdicht en winddicht is. De capuchon kan makkelijk versteld worden, net als de pasvorm rondom het middel. Door de manchetten zijn de mouwen aan de onderkant met klittenband te verstellen. Regent het, maar is het toch warm? Met de ritsen onder de oksel zorg je voor extra ventilatie. De jas is in veel kleuren verkrijgbaar (meer dan op de foto) en is Fairtrade-gecertificeerd. Op zoek naar een langere regenjas? De Patagonia Torrentshell 3L City bevat dezelfde features, maar is een stuk langer.

De Patagonia Torrentshell 3L scoort met 20.000 mm waterkolommen goed op waterdichtheid, al is dit niet net zo goed als de regenjassen in deze selectie met ±28.000 mm. Ook zijn de ritsen niet volledig waterdicht. De stormflap over en onder de ritsen houden je in de meeste gevallen droog, maar in écht flinke regenbuien komt er uiteindelijk wat water door de ritsen heen. Hierdoor is de jas voor de meeste mensen goed genoeg. Toch behoefte aan een jas die je ook in de meest natte omstandigheden droog houdt? Bekijk dan eens de Arc’teryx Beta Lt en de Rab Ladakh GTX.

De Patagonia Torrentshell 3L munt niet uit in comfort. De jas is stijf en er mist een comfortabele zachte stof bij de kin, iets wat veel andere regenjassen wel hebben. Tijdens het bewegen maakt de stof veel geluid. Dat is niet handig voor wildspotters. Daarvoor kun je beter kijken naar de The North Face Apex Flex Futurelight.

voordelen

✅ Goed waterdicht

✅ Voorzien van alle gemakken die je verwacht bij een regenjas: verstelbare capuchon, mouwen en middel.

✅ Ritsen bij de oksels voor extra ventilatie.

nadelen

❌ De ritsen zijn niet volledig waterdicht bij een écht flinke regenbui.

❌ Voelt stijf aan en maakt veel geluid bij beweging.

Ontwerp
4/5
Waterdicht
4/5
Comfort
3/5
Prijs-
kwaliteit
4/5
Beste regenjassen voor dames review fjallraven keb eco-shell
Beste regenjas dames:
fjallraven keb eco-shell.

-buitenbeestje-

Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket

Vanaf € 499,95
Beste duurzame regenjas

Gewicht: 470 gram
Materiaal: 100% gerecycled polyester
Type: hardshell
Technologie: drielaags, duurzame PFC-vrije impregnering
Waterkolom: 30.000 mm (wat is dit?)
Ideaal voor: trek- en skitochten

De Fjällräven Keb Eco-Shell regenjas is nog zo’n alleskunner. Deze hardshell jas heeft wat stretch die fijn op je blote huid voelt, maar door de ruime pasvorm ook ruimte biedt voor extra warme lagen. Deze jas valt op door de duurzame keuzes: 100% gerecycled polyester en fluorcarbonvrije impregnering. Fluorcarbonstoffen (PFC) worden vaak gebruikt om producten waterdicht te maken, maar zijn ongelofelijk persistente chemicaliën en worden in de natuur niet afgebroken. Heb je je regenjas enkele jaren gebruikt, en is hij “op” en aan vervanging toe, dan kan de jas opnieuw gerecycled worden.

Verder heeft de jas alle handigheden: onderarmrits voor extra ventilatie, manchetten bij de mouwen, een tweewegrits, trekkoorden om de onderkant te verstellen en een comfortabele versteviging bij de nekrand. De capuchon heeft een verstevigde klep en biedt ook ruimte voor een helm. De jas heeft twee grote borstzakken die aan de binnenkant een opening hebben voor de draad van je oortjes, die daardoor onder je jas en dus droog blijven. In de mesh binnenzak kun je kleine spullen stoppen. Op je linker bovenarm zit een klein vakje, waar je bijvoorbeeld een pinpas kunt stoppen.

Een van de nadelen van de Fjällräven Keb Eco-Shell is het gewicht. Alleen de Rab Ladakh GTX is zwaarder. De Patagonia Torrentshell 3L en de Arc’teryx Beta Lt zijn een stuk lichter. Verder zijn de borstvakken zo geplaatst dat de banden van je rugzak er in sommige gevallen overheen lopen. Ondanks dat deze jas je in de meeste gevallen goed droog houdt, scoort de duurzame impregnering minder goed op waterdichtheid. De Arc’teryx Beta Lt scoort hierin beter, en is goedkoper. Een ander nadeel is dat je de jas na een beurt in de wasmachine opnieuw moet behandelen.

voordelen

✅ Duurzame regenjas, vrij van persistente chemicaliën.

✅ Elastische hardshell. Scoort daardoor hoog in comfort, ook op de blote huid.

✅ Ruime borstzakken, handige kleine mesh-binnenzak en extra vakje op linker bovenarm.

✅ Van alle gemakken voorzien: manchetten bij de mouwen, tweewegrits, trekkoorden, verstelbare capuchon.

nadelen

❌ Houdt je in de meeste gevallen goed droog, maar scoort hierop minder goed dan andere modellen.

❌ Onhandig geplaatste borstzakken.

❌ De duurste jas in deze selectie.

Ontwerp
4/5
Waterdicht
5/5
Comfort
5/5
Prijs-
kwaliteit
3.5/5
Beste regenjassen voor dames review Vaude Escape Light
Beste regenjas dames:
Vaude Escape Light.

-buitenbeestje-

Vaude Escape Light

Vanaf € 99,95
Beste goedkope regenjas

Gewicht: 420 gram
Materiaal: 100% polyester (buitenkant) en 100% polyamide
Type: hardshell
Technologie: tweelaags Ceplex Active, met Vaude Eco Finish (PFC-vrij)
Waterkolom: 10.000 mm (wat is dit?)
Ideaal voor: simpel dagelijks gebruik

De Vaude Escape Light is een goede, goedkope regenjas voor dagelijks gebruik. Het model is simpel: een waterdichte, tweelaags regenjas, met twee zakken aan de voorkant, manchetten bij de mouwen, afdekking over de ritssluiting en capuchon die weggestopt kan worden. De jas is verstelbaar bij de taille, en biedt voldoende ruimte voor warme kledinglagen. De jas is behandeld met de Vaude Eco Finish, wat vrij is van het giftige PFC. Als je niet van plan bent deze jas te dragen tijdens barre tochten met veel regenval, en wil je niet te veel geld uitgeven, dan is dit een ideale jas.

Gezien de vriendelijke prijs kun je niet té veel verwachten van de Vaude Escape Light. De regenjas heeft geen van de handige snufjes van de andere jassen, zoals ventilatieritsen, binnenzakken, gaten voor snoertjes van je oortjes (Fjällräven Keb Eco-Shell), tweewegrits, etc. Wil je deze snufjes wel, maar wil je niet direct overstappen op een luxe model (met bijbehorende prijs), dan kun je de Patagonia Torrentshell 3L, de ‘beste basis regenjas’, bekijken.

Een ander belangrijk nadeel is de waterdichtheid. De Vaude Escape Light is de enige regenjas in deze selectie met een tweelaagse technologie. Dit houdt in dat de jas bestaat uit een waterdichte buitenstof met daaronder een membraan. Bij een drielaagse technologie is er ook een binnenvoering verwerkt. De wisselwerking tussen en kwaliteit van deze drie lagen bepaalt (samen met het aantal waterkolommen, hierover straks meer) de waterdichtheid én het ademend vermogen van de jas. Een jas met twee lagen scoort hierin simpelweg minder goed dan een jas met drie lagen, die ook vaak direct een stuk duurder zijn.

Ook het aantal waterkolommen is veel lager dan bij luxere modellen. Hoe hoger het aantal waterkolommen, hoe beter. 10.000 mm betekent dat de jas zal doorlekken wanneer je er een langere tijd mee door de regen loopt. Pas vanaf een 15.000 mm is de stof compleet waterdicht. Ter vergelijking: de Patagonia Torrentshell 3L (‘beste basis regenjas’) heeft 20.000 mm, de Arc’teryx Beta Lt (‘beste waterdichte regenjas’) 28.000 mm, de Fjällräven Keb Eco-Shell (‘beste duurzame regenjas’) 30.000 mm ter compensatie van de mindere coating, de Rab Ladakh GTX (‘beste waterdichte regenjas’) 28.000 mm en de The North Face Apex Flex Futurelight (‘beste regenjas’) 28.000 mm. Wil je dus een regenjas die écht waterdicht is? Bekijk dan een van die modellen.

Lees meer over tweelaagse en drielaagse regenjassen, en over waterkolommen.

voordelen

✅ Goedkoopste regenjas van deze selectie

✅ Waterdicht

✅ Twee ruime zakken aan de voorkant, manchetten bij de mouwen en een flap over de ritssluiting om water af te voeren.

✅ Capuchon kan weggewerkt worden.

✅ Vrij van PFC.

nadelen

❌ Tweelaags i.p.v. drielaags.

❌ Laag aantal waterkolommen.

❌ Heeft geen van de handige snufjes die luxere modellen wel hebben.

❌ Houdt je niet droog in een fikse regenbui of als je een paar uur door de regen loopt.

Ontwerp
3.5/5
Waterdicht
3/5
Comfort
3.5/5
Prijs-
kwaliteit
5/5

De beste regenjas voor dames

De beste regenjas kopen: waar let je op? Tips.

Een goede regenjas moet aan heel wat eisen voldoen. Het belangrijkste: hij moet volledig waterdicht zijn. Hoe waterdicht een regenjas is, hangt af van het aantal lagen, de waterdichte impregnering, het aantal waterkolommen en hoe je je regenjas verzorgt.

Wat is het verschil tussen tweelaagse en drielaagse regenjassen?

Een deel van prijsverschillen tussen regenjassen kan verklaard worden door het aantal lagen van het jack. Een tweelaagse regenjas bestaat uit de buitenste laag, die vaak behandeld is met een waterdichte impregnering. De tweede laag is een membraan, die ervoor zorgt dat water niet van buiten naar binnen kan, maar wel van binnen naar buiten. Oftewel, wanneer je zweet, kan dit wel goed worden afgevoerd.

Wanneer een regenjas drie lagen heeft, zit er aan de binnenkant nog een extra laag. Deze derde laag is een dunne voering met twee functies: hij beschermt het membraan tegen slijtage (de jas zal dus langer goed blijven werken) en de voering ondersteunt verder bij het reguleren van de afvoer van zweet.

Heb je die derde laag echt nodig? Dat hangt ervan af. Voor dagelijks gebruik en lichte regenbuien kunnen tweelaagse regenjassen voldoende werken. Ook wanneer je niet te veel geld wil uitgeven aan een regenjas, is het een prima optie. Ben je op zoek naar een stevigere regenjas die langer meegaat, ook bij intensief gebruik, en die je ook drooghoudt tijdens natte vakanties? Dan is een drielaagse regenjas het extra geld waard.

Regenjassen met twee lagen

Regenjassen met drie lagen

Regenjassen zonder PFK en PFC

PFK (perfluorkoolwaterstoffen) en PFC (geperfluoreerde/gepolyfluoreerde chemicaliën) zijn beide chemicaliën die gebruikt worden om spullen waterdicht of waterafstotend te maken. Ze worden vaak gebruikt bij regenjassen, maar ook bijvoorbeeld bij tenten. Echter, de chemicaliën worden in de natuurlijk niet afgebroken, en daarmee erg schadelijk. Steeds meer merken stappen daarom over op milieuvriendelijke behandelingen van hun producten. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij BPA-vrije thermosflessen.

PFC-vrije regenjassen

Wat zijn waterkolommen bij een regenjas?

Het aantal waterkolommen in een regenjas bepaalt hoe waterdicht en ademend je regenjas is. Het wordt uitgedrukt in de RET-waarde (resistance-evaporation-transmission), die uitdrukt tegen hoeveel druk het materiaal bestand is voordat het water doorlaat. Je zult de aanduiding van het aantal waterkolommen niet alleen tegenkomen bij regenjassen, maar ook bij tenten en waterdichte rugzakken. Normaalgesproken wordt een waterkolom van 10.000 mm gezien als het minimum voor een regenjas. Echter, wanneer je langdurig door een flinke regenbui loopt, zal dit niet voldoende zijn om je droog te houden. Mensen die écht de garantie willen hebben droog te blijven, kiezen daarom vaak voor een regenjas met een hoger aantal kolommen.

De waterdichtheid bij een waterkolomwaarde
De ANWB heeft een mooi overzicht van de mate waarin iets waterdicht is bij iedere waterkolomwaarde:
  • 0 mm – Niet waterdicht.
  • 0 – 1.000 mm – Waterafstotend, maar niet waterdicht.
  • 1.000 mm – 5.000 mm – Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken.
  • 5.000 mm – 15.000 mm – Compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij zeer hoge druk, van bijvoorbeeld langdurig zitten, begint het materiaal te lekken.
  • 15.000 mm – 30.000 mm – Compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk. Blijft waterdicht bij ondiepe onderdompeling.
  • Meer dan 30.000 mm – Solide, non-poreuze materialen. Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit.

Aantal waterkolommen van de beste regenjassen

Hoe was je een regenjas?

Het is belangrijk om je regenjas af en toe te wassen. Niet alleen omdat het frisser is, maar ook omdat de ‘poriën’ van je regenjas verstopt kunnen raken door viezigheid, wat het ademend vermogen van je jas tegenwerkt. Tegelijkertijd kan de waterafstotende impregnering wegslijten wanneer je je regenjas op de verkeerde manier wast. Een paar tips om dit te voorkomen:

  1. Gebruik geen normaal wasmiddel. Dit beschadigd de waterafstotende laag. Het kan geen kwaad het wasmiddelbakje ook even schoon te maken, zodat er ook geen restjes in je wastrommel terecht komen.
  2. Gebruik een wasmiddel dat de waterafstotende coating beschermd en verstevigd, zoals Nikwax Tech Wash & Direct Wash-in. Ook zonder wassen kan de coating wat slijten, dus het kan zeker geen kwaad deze behandeling eens in de zoveel tijd te herhalen.
  3. Was je regenjas zo koud mogelijk. Check hiervoor de wasinstructies op het label in je jas.
  4. Gebruik geen droger, geen bleek en strijk je regenjas niet. Verwijder eventuele leren onderdelen, zodat die niet beschadigd raken tijdens het wassen.

Gerelateerde artikelen